Lise Askvik

Månedlige Arkiver

1 resultat

Livet på Sicilia

Omfavnet av den varmhjertige, sicilianske storfamilien

Published on: april 3, 2016 at: 22:12
0 kommentarer

De sier at den sicilianske storfamilien favner vidt. Det stemmer.
Nå har også vi blitt svøpet i dens lune varme.
2016-03-28 13.59.11

Vi ble nylig invitert med på en heldags utflukt, av familien til Simone, en av guttene i Leos klasse -og bestekompis. Før klokken ti pakket vi fire biler fulle av folk og mat, god drikke og bikkja vår Bisniss. Minst to av bilene var overfulle av barn uten sikkerhetsbelter, men i et land der fartsgrensene fungerer som milde anbefalinger, gikk ferden bekymringsløst i 100 km/t gjennom 50-sonen, til en deilig villa i en vakker hage, 6 kilometer fra der vi bor.

Storfamiliens far passet villaen for sin nederlandsk-sicilianske kompis, for han brukte huset bare en måned i året. Det er klart far måtte få ta med familien sin dit! Den sicilianske rausheten kjenner ingen grenser. Fra andreetasjen skuet vi langt ut over et krystallklart Middelhav. Et kritthvitt seilfly landet på en flat stripe noen hundre meter bortenfor oss, og i de karrige, bratte fjellene bak huset kneiste en gammel borg som ingen i storfamilien visste noe om. Omgitt av utallige gamle, forlatte, forfalne og smertefullt sjarmerende palasser, borger og kirker, kan ingen ha oversikten over om de er 1000 eller bare 400 år gamle, må vite.

Vi norske hadde på forhånd spurt hva vi skulle ta med. Svaret lød «absolutt ingenting, dere er gjester». Så det ble med to flasker rødvin av typen Nero d´Avola til 40 kroner flaska. Billig vin her koster under 20 kr.

Mens Espen, Leo, Simone og jeg og Bisniss og sju, åtte unger spilte ball og sto på rullebrett i hagen, disket familiens vakre mamma Sara, og hennes søster, opp til oss alle. Bisniss fant det plutselig for godt å løfte bakbeinet og skvette lystig på noe metall langs en vegg. Dessverre viste det seg å være grill-risten som far like etter grep for å grille til stormåltidet! Jeg måtte forte meg, beskjemmet, å innrømme kjøterens synder, men det var unødvendig, for et av barna hadde selvsagt sett det og allerede behørig informert far. Han grep hageslangen og spylte resolutt med et barskt smil, pytt – den skulle tross alt straks over glødende kull.
2016-03-28 16.01.35

Kjøttet smakte virkelig nydelig! Like godt som vinene -både våre og den hjemmelagede de bød på- samt eggebrødet, deres hjemmelagede oliven, bestemors stuede sopp, den lokalt produserte osten og skinken. Spagetti fikk vi også -som normalt ikke er min favoritt, men i denne stemningen smakte den herlig.
Fordelt på to bord gikk praten høylytt og følelsen av å være en del av den sicilianske storfamilien grep meg gjennom det timeslange, uforglemmelige måltidet.
2016-03-28 13.18.15
S
elv om maten er utsøkt, kan man sjelden si det samme om plasttallerkenene som er så populære her. Men som privilegert gjest, som selv ikke fikk bidra til alt arbeidet, fant jeg det ikke betimelig å gjøre vertskapet oppmerksom på miljøfiendtligheten eller estetikken i plasten. Selv om man ikke er i Roma så bør man følge skikkene der man er.
2016-03-28 12.38.01

Sicilianere er tradisjonelle. Kvinnene ryddet og mennene drakk kaffe. Deretter gikk vi alle ned til havet. Deilig å gå en tur. For her kjører folk nesten like mye som i USA, men de 500 meterne ned til Hønebukta var en distanse alle mente var ok til fots. Solen stekte og Bisniss fikk oppmerksomhet igjen da han bæsjet midt på grusveien. Så flaut, jeg hadde glemt bæsjepose! Storfamilien bare lo og mente at jeg måtte være den eneste på Sicilia som plukker opp hundemøkk. Med såpass mange løshunder som vi har her, er det naturlig å se illestinkende alfakrøller med ujevne mellomrom. Så denne gangen fikk den ligge.

Min bedre halvdel Espen har badet hver eneste dag siden vi kom hit til Sicilia. Stort sett i bassenget vårt, men han foretrekker havet. Både Espen og Leo hadde med seg badebukser. Sicilianerne gispet advarende «havet holder maks 20 grader»! Vi fortalte dem at det er omtrent makstemperatur i norske badevann. Simone og et par av barna lot seg inspirere, så de kastet langbuksa og badet i bare underbuksa, frydefullt og med store smil.
Dette også er typisk mange her; sicilianere flest er høyst uformelle. Jeg har faktisk flere ganger møtt foreldre som leverer barna på skolen i pyjamas eller morgenkåpe. Her går det helt greit. «Va bene» sier de og smiler. Denne avslappetheten passer meg veldig godt. Jeg opplever at mennesker kommer hverandre nærmere med mindre staffasje og etikette -og mer direkte ærlighet.
2016-03-28 14.03.55

Tilbake i villaen disket familiens kvinner opp med et nytt stormåltid mens karene grillet mer kjøtt. Simones storebror på 15 år trengte hjelp med engelskleksene, så vi satt midt i flokken og bøyde engelske verb og skrev stil. Snart ville de andre også delta i utenlandsken så vi endte opp med at alle presentere seg på engelsk. My name is, I have ten years. Deretter laget vi gåter for hverandre, på italiensk. Vi trillet, kastet, klappet og snurret ball til hverandre på stadig nye måter, noen spilte en ny runde fotball og enkelte begynte å imponere på rullebrettet. Bisniss hadde fått så mye mat at han lå rett ut i skyggen. Det gjorde også Espen. Ingen fant det unaturlig at han tok seg en liten blund midt iblant oss.
Kaker, tiramisu, besøk av naboen og mer lek fylte ettermiddagen. Først klokken seks tok vi avskjed og takket for en helt spesiell dag. Lykkelige, slitne etter en dag med intens italiensk og med mye sol, både fra himmelen og fra vår sicilianske storfamilie, lå vi rett ut i taushet i mange timer da vi kom hjem.

Å leve med så mye hjertevarme og så mye raushet, gjør noe med oss. Det er rørende. Det gir tro på menneskeheten. Det fyller både hjerte og noe dypt inne i meg. Sicilianere er fulle av selvtillit og kanskje derfor kan de tillate seg å være så uformelle. Deres raushet er et utslag av dyp dannelse.
Jeg håper noe av denne godheten blir en del av meg gjennom deres eksempler.

Men når det kommer til hundebæsj og plasttallerkener så tror jeg at jeg holder en knapp på den norske måten.

2016-03-25 10.01.07

 

Del
0 kommentarer