Lise Askvik
Kritikk og politikk

Jovisst, det nytter å protestere!

Published on: januar 5, 2016 at: 20:58
1 kommentar

2016 har startet med flere tragiske mobbesaker i media. I Malvik Kommune vedtok et knapt flertall av formannskapet rett før jul å anke en mobbedom de hadde tapt på alle punkter. I anken ville kommunen også gi mobberne anledning til å hevde sin uskyld i retten for å renvaske både seg og kommunen. Selv om det betydde å knuse offeret en gang til.

mobbingill

Heldigvis skrev den mobbete jenta, Line Sommer Hoel, et modig, åpent og hjerteskjærende blogginnlegg der hun forteller at hun er livredd. «Jeg ødelegges bit for bit».  Blogginnlegget ble lagt merke til, delt og lest av mange.

Da skjedde det fantastiske; i stort antall reiste folk seg i vrede mot de uvettige politikerne. Det var fantastisk å se så mange reagere på den dype urettferdigheten. Massene krevde i sosiale medier at den stygge anken måtte trekkes, selv om saken kunne ha «to sider». Den første dommen var krystallklar; kommunen hadde ikke gjort det de skulle da hun ble mobbet på ungdomsskolen. Folk var ikke i tvil om at hensynet til jenta måtte telle mer enn det omdømme kommunen forsøkte å redde i en ny rettssak. Alt posisjonspolitikerne i Ap (ordfører), Sp og Sv oppnådde var å vise hele landet en oppsiktsvekkende manko på vurderingsevne.

Oppstandelsen på sosiale medier gikk selvsagt ikke mediene hus forbi. Flere aviser og kanaler grep saken og dekket den fra begge sider. Folkekravet om å droppe anken økte. Bloggen til jenta ble delt og lest av nye av tusener gjennom fire, fem hektiske dager. Opprørte reaksjoner fra folk i bygda og hele landet vistes i innlegg, meldinger og tweets. Ordføreren mottok sannsynligvis flere hundre protester i en e-postkampanje jeg tok initiativ til, og bare fra denne ene facebooksiden rakk saken frem til 35.000. Politikere skrev brev, folk og menneskerettighetsaktivister presset på.
Men lenge hevet politikerne i Malvik seg over alle demokratiske spilleregler og svarte ikke på noen henvendelser. 

Inntil de i går kveld, da de endelig lot seg presse til å snu. Endelig  tok de til vett! Men tilbaketrekningen kommer på en måte som gjør at mange spør seg om dette bare er et utslag av folkets krav, eller om politikerne mener det de sier, og om de har lært noe – og innsett sin inhumanitet. «… vi mener at belastningen på enkeltmennesket i denne saken er og har vært svært stor.» Skal politikere trenge voksenoppdragelse fra hele landet for å innse at en slik anke ville være umenneskelig og et nytt overgrep? Hvordan mobbeofferet ville oppleve en ny rettsrunde hadde de full anledning til å innse, forstå og vurdere både før og etter vedtaket den 18. desember.
Nå bør ordfører Ingrid Aune komme med en krystallklar og ydmyk beklagelse både overfor henne som denne saken nesten har ødelagt, og til den bygda som har måttet tåle belastningen av uvettet.

For egen regning må jeg bare si at jeg sjeldent har sett maken til elendig politisk arbeid, ublu maktdemonstrasjon, manglende lojalitet med kommunens svake og fullstendig verdiløs politisk vurderingsevne. Politikere skal aldri glemme at de er folkets tjenere – og ikke herrer.

Jeg er dog uendelig lettet over at Line Sommer Hoel nå endelig kan legge dette helvetet bak seg og samle krefter til resten av livet sitt. Hun har vist mot og utholdenhet. Det nytter å si fra. Det nytter at folk forlanger anstendighet, selv fra maktfolk som har mistet kompasset. Takk for motet ditt, Line!
Jeg håper inderlig at det kommunepolitikerne i Malvik viste Norge var en engangsforetredelse. At det ikke var et stygt utslag av et bygdedyr der makt og skruppelløshet herjer. I så fall må mobbing bekjempes både blant elever og politikere i Malvik.

Til sist er jeg dypt rørt og svært glad for det fantastiske engasjementet folk mobiliserte når uretten ble så ublu. Det bor krutt i folkets vilje. Det nytter å protestere.
Sammen er vi demokrati. Det kan vi komme til å trenge i tiden fremover.

 

Del

Kommentar (1)

  1. Det er så bra at vi har deg Lise som engasjerer seg og som opplyser og åpner øynene våres. Tusen takk.❤

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.