Lise Askvik
Kritikk og politikk

Hvis du var politiker…

Published on: desember 29, 2015 at: 19:01
8 kommentarer

Hvis du var politiker – ville du blindt begått avgjørelser som tjente storsamfunnets økonomi, uansett om det betydde lidelse og for tidlig død for enkeltmennesker?
Vi er seks helsehekser som i dag har kastet hansken.

2015-10-31 14.02.32

Hvis du var politiker, ville du bestandig satt systemets beste før enkeltmenneskets?
Ville du satt sparing før investeringer i syke og gamle – selv om dette ville gi større utgifter i form av lengre liv for eldre, som trenger pleie, tilsyn og pensjon?
Eller ville du våget å kreve endringer av systemskaperne om du syntes systemets krav gikk urimelig ut over enkeltmennesker?

Hvis du var politiker, ville du våget å ta makten fra byråkrater som gjennom mange år hadde vennet seg til å gjøre «sine ting på sin måte» -og som var mer redde for å begå kravfeil enn for å si fra når noe ble opplagt feil?
Ville du våget din egen karrière og risikert umoralske reprimander for å få til et system med mer lojalitet hos samfunnets svakeste?

Nei, det er sikkert ikke lett å være politiker og systemvokter i dag. Men det nytter ikke å legge fra seg ethvert moralsk og anstendighetsperspektiv i økonomiens navn. «Vi har ikke råd til alt» er for enkelt. Hvis systemene våre er til for innbyggerne kan vi ikke behandle innbyggerne som om de er til for systemet.
Det handler om hva vi har vilje til å bruke av fellesskapets midler på.
Og fra politikerne, disse som har ment de har noe å bidra med og derfor stilt seg til valg, må vi kunne forlange lojalitet med velgerne, partiprogram og løfter de har avgitt. Vi skal ha integritet og ærlighet fra folk som har fått vår tillit gjennom valg.

Og hvis vi ikke får det, skal vi da bare sitte med hendene i fanget og godta at vi som finansierer dette systemet stadig blir utsatt for overgrep, eller skal vi protestere og benytte demokratiets muligheter for kritikk?
Vi er seks helsehekser som nå har tatt grep i en av landets mange tusen skrekksaker fra eldreomsorgen. Saken er dekket av NRK og Lofotposten.

http://www.nrk.no/nordland/hvor-syk-ma-man-vaere-for-a-fa-innvilget-plass-pa-sykehjem-i-flakstad-kommune_-1.12724257

http://www.lofotposten.no/flakstad/napp/nrk/kommune-far-kritikk-etter-utskriving-av-92-aring/s/5-29-157386

Del

Kommentarer (8)

 1. Problemet er at eldre pleietrengende har for få talspersoner. Hva skal vi gjøre med det?

  1. Problemet er jo at systemet har blitt så nådeløst at bare de mest hardføre, vi som skriker høyest, evner å komme gjennom. Det er ikke et godt system. Det skal ikke være nødvendig å måtte rope for sine rettigheter.

 2. Wenche Vindheim Engesland

  Hva nytter det og rope når ingen bryr seg? Hva nytter det med rettigheter uten konsekvens? Gamle mennesker blir i dag behandlet som samfunnets søppel! Hjerte gråter, men hjernen gnistrer i harme…

  1. Du har så rett. Hjertet gråter og hjernen gnistrer i harme. Det er ikke til å holde ut. Derfor bruker jeg mine krefter på å bruke demokratiets muligheter for protest, og hvis vi er mange nok som krever rettferdighet og anstendighet tror jeg ikke det er umulig å få gjennomslag. Men vi må være mange. Og ikke bukke under for systemvokterne.
   God jul til deg og dine.
   Mvh Lise

  1. Spennende tiltak og nødvendig!
   God jul og godt nytt 2016.
   Mvh Lise

 3. Eva Holmesland

  Det aller verste er at «vi» som gir beskjed blir straffet. Da de også begynte å straffe mamma prøvde jeg å gjøre meg usynlig. Heldigvis er hun dø nå.

  1. Det er så utrolig vrangsnudd, så provoserende og så utakknemlig at folk som både behøver og ber om hjelp ikke skal få det – at man tvert imot skal få straff. Det er ikke til å tro. Og dette må vi bli mange som protesterer mot. Du var modig som forsøkt å gi beskjed. Ikke la systemet tråkke på deg, stå på din rett neste gang. Og vi sender varme tanker til mamman din.
   God jul til deg og dine.
   Mvh Lise

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.