Lise Askvik
Kritikk og politikk

Hvem er modigst?

Published on: desember 1, 2015 at: 19:09
8 kommentarer

Av alle landets yrkesgrupper – hvem synes du er modigst? Nå har jeg ikke blogget på noen dager, for jeg har laget en hilsen til en av de modigste arbeiderne jeg vet om. 

Etter at jeg var hjemme i Norge og holdt foredrag for radiologene ved Oslo Universitetssykehus i november, fikk jeg en hyggelig mail med en artig forespørsel:

«Hei Lise,
Igjen takk for gode historier og inspirerende betraktninger mandag.

Jeg tar kontakt fordi jeg ønsker at flere skal få anledning til å høre hva du har å si om helsepersonellets rolle og mulighet til å gi gode og trygge opplevelser, selv under sykehusopphold.
 
Introduksjonsdagen for nyansatte ved OUS arrangeres 6-8 ganger årlig, med 100-200 deltakere hver gang. De fleste foreleserne møter selv, enkelte innlegg er filmet og vises på storskjerm. En svakhet ved dagens program er at pasientens stemme ikke er tilstede.
 
Jeg ble inspirert av ditt innlegg, og tenker – så bra om nyansatte kunne møte en som deg, tidlig i arbeidsforholdet. Du sa mye viktig som ikke sies i noen utdanning, og jeg er sikker på at det ville være til ettertanke og inspirasjon.
 
Kunne du tenke deg å si noen ord til ditt eget mobilkamera, om hva som er viktig for deg som pasient, og hvilke håp, eller forventninger du har til ansatte?
En kunne tenke seg at et kort innlegg (2 – 10 minutt, avhengig av hva du har på hjertet?), ble vist på storskjerm i auditorium.»

Nå har jeg slåss med manus, filming – og sola som kommer og går og farger stua mi solgul- redigering på gørtreg pc, og til slutt brukt en natt på å laste opp resultatet på youtube. I morgen skal filmen vises på OUS, men du kan se den nå, min hilsen til en av de modigste yrkesgruppene jeg vet om:

Del

Kommentarer (8)

 1. Toril Marie Egeland

  Hei igjen Lise
  Takk for sist og takk for nok en fantastisk ting du er igang med.Jeg har jo opplevd og overlevd så mye i forholdt til innleggelser osv. Og som jeg hver gang jeg er forbi tingene, legger dem bak meg og er ferdig med det. Et veldig irriterende skjema som vi får tilsendt hver gang det er nye operasjon er dette om at vi skal fortelle tidligere skader, operasjoner osv, med årstall osv. Jeg syns dette skjemaet er en stor belastning, for det gjør at jeg må lete opp og tippe opp igjen minner jeg hadde lagt vekk. Sykehusene har jo tross alt ALT om deg og dette skjema burde vi bli spart for. Du har jo så mange du kjenner, men det er meg du brukte to av historiene i den boka di om følelser . Alle som fikk boka av meg syntes om den.
  Stå på, vær frisk og ha en nydelig tid/jul nede i varmen(misunnelig)
  Stor. Klem fra Toril

  1. Hei Toril Marie!
   Først – igjen tusen takk for dine flotte bidrag til boken vår «Livsglede».
   Og ja, jeg skulle ønske sykehus og helseinstitusjoner hadde samlet oversikt og info på oss pasienter, men det har de ikke. Det jobbes for å få til en samle oversikt, men enn så lenge er dessverre pasienten selv den beste og eneste garantist for oversikt over pasienthistorien. Det skulle virkelig ikke være nødvendig i dagens IT-samfunn, men pr i dag er dette ennå i det blå. Tenk det, i våre dager når vi har god nok sikkerhet på nettbank og forsikringer, så skal det altså ikke gå an å få til dette?
   Vi vet at det ikke mangler på tekniske løsninger. Det mangler på politisk vilje til å satse på helsesektoren.
   Jeg gremmes.

 2. Thorstein Reithe

  Flott inlegg 🙂

  1. Tusen takk, Thorstein. Du må gjerne dele eller sende link til noen som kunne ha nytte eller glede av det.
   Mvh Lise

 3. Mette Hilsen.

  Den modigste yrkesgruppen, i mine øyne, er helsefagarbeidere og hjelpepleiere i hjemmetjenesten. De vet aldri hva som møter dem når de låser seg inn til en bruker. Alle brukerne er ikke gamle og pleietrengene. De er hos mennesker av alle slag. Rusmisbrukere, alkoholikere og andre yngre grupper som kan være utagerende. Hva de har og forsvare seg med ? Ingenting, bortsett fra hva de har lært. De fleste har heller ikke alarmer som går direkte til politi eller annet sted hvor et angrep kan registreres, slik at de får hjelp. Det er ikke alltid et smil hjelper.

  1. Det er tankevekkende, det du sier. Folk som jobber for andre risikerer mye. Særlig den gruppen du trekker frem.

 4. Siv Merete Kummernes

  Fantastisk! Har delt innlegget, og håper alle mine flinke sykepleierkollegaer og andre flotte kollegaer tar seg tid til å se det!

  1. Takk skal du ha – både for deling og tilbakemeldinger.
   Og for den jobben du gjør for alle pasienter du møter på din vei.
   Respekt. <3

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.