Lise Askvik
Livet på Sicilia

Hva pokker tenker de på?

Published on: november 20, 2015 at: 19:13
8 kommentarer

Når de synes det er greit å hive plastflasker, emballasje og røykpakker rett på gata? Her på Sicilia bor et fascinerende, hjertevarmt, åpent og nysgjerrig folk. Men deres kultur for søppelkasting er jeg ikke imponert over!

SØPPEL: I alle varianter, selv et klosett har noen funnet det ok å sette fra seg.
(Teksten fortsetter under bildene)

WP_20151105_08_07_11_Pro
I gata her vi bor fløt det så mye søppel at vi bestemte oss for å arrangere vår egen Rusken-aksjon den første uken vi bodde her. For rett utenfor porten til vårt paradis var veikantene fylt opp av matpapir, sneiper, glass og plastflasker, aviser, kotelettbein og alskens søppel. Så rart at så mange her synes å tenke at det er helt ok å kaste dritt ut av bilvinduet? Vi kjøpte hansker og søppelsekker og gikk i gang.

Først kom nabodama ut. – Cosa fai?
Hva vi gjør? Var ikke det evident?
På mitt nyfødte italiensk prøvde jeg meg. – Spazzatura…piu bella  sensa spazzatura. Altså, gata blir finere uten søppel.
Om det var uttalen min, om jeg sa noe feil eller om hun syntes vi var i overkant foretaksomme, vet jeg ikke, men hun ristet på hodet og gikk inn bak porten sin.

Vi fortsatte gaterensingen og snart kom en jogger forbi. Han viste tommel opp, ropte «Brava!» og sa noe jeg oppfattet som at flere burde plukke søppel. Jeg smilte og viste tommel opp med orange gummihanske på. Hyggelig at noen støttet tiltaket også.

HUNDEHYGGE: Triveligere å møte venner langs rene gater -både for dyr og folk.

WP_20151101_10_44_17_Pro

Tre søppelsekker senere var gata vår finfin. Det var en fryd å gå tur opp og ned «stripa». Men etter som ukene gikk meldte behovet seg for en ny mini-Ruskenaksjon, det blir likevel ikke i nærheten så ille som det var. Men likevel – når det er helt strøkent her, hvorfor kaster folk mer rett ut? Ser de ikke at det er penere uten? Bryr de seg ikke? Det er ikke mangel på søppelkasser her, ei heller på organisert søppelhenting. Kommunen har nok av folk og biler som kommer seg frem både i trange bygater og langs brede boulevarder.

WP_20151120_16_26_30_Pro

Når vi går turer langs med andre gater her på denne frodige og vakre øya ser vi skrikende behov for søppelplukking flere steder. Det frustrerer meg at de ikke tar bedre vare på den vakre naturen og samfunnene sine! Er det jeg som er urimelig prippen og kjip som stadig tar meg å tenke – hva pokker tenker de på?

PARADIS: Sicilia er verd å ta godt vare på. Solnedgang over stranda vår i kveld.
WP_20151120_16_34_23_Pro

 

Tags: Rusken, Søppel
Del

Kommentarer (8)

 1. Hvis flere kunne være som deg, Lise…

  1. Haha, nei hvis alle skulle kjefte som meg ville det ikke blitt så stas, Greta! Knegg 🙂 Men flere kunne ryddet litt -og latt være å kaste søppel, det har du rett i. Da hadde alle fått det litt penere.
   God helg!

 2. Linda / Hviit

  Forsøpling er bare så ekkelt. Bor man i Oslo kan man laste ned appen Rusken, ta et bilde av søpla og vips kommer Ruskenbilen og rydder opp. Genialt!

  Ha en nydelig helg!

  1. Jøss, det kunne kanskje være et marked for noe sånt her nede også! Takk og god helg 🙂

 3. Torill Skas

  Merkelig kultur det der? Skulle jo tro at de tok etter dere, da de ser hvor fint det blir. Uansett, tommel opp for dere! 🙂

  1. Takk Torill! Det må være lov å håpe at Rusken tar seg en tur hit ned også, så vi blir flere som plukker og færre som kaster.
   🙂

 4. Ingrid Lindner

  Ja kultur og ukultur finnes overalt, men rart at folk på Sicilia synes det er helt greit å kaste fra seg langs veier og gater. Det virker det heller ikke som noen enser at det ligger søppel overalt. Der er det visst normalt. Rarere synes jeg det er i Norge med all vår ruskenkultur gjennom lang tid, at det ser ut som det gjør før den store oppryddingen på våren. Det får meg til å skjære tenner !! Drittsekker og undermålere må det finnes mange av. Annen forklaring har ikke jeg. Det skulle ikke være så umulig å ha med seg en plastpose i bilen og putte søpla si der. Et annet kapittel er at det inni mellom dumpes møbler og hvitevarer langs skogsveiene her vi bor. Da holder det ikke bare å skjære tenner, sånne burde det være dusør for å fange. GRRRRR….

 5. Herlig Lise. Kunne absolutt nye meg et liv som «rusken-general» i Italia – man blir ikke arbeidsledig med det første. Vår erfaring er at jo lenger syd jo mere søppel i gatene…men jeg tror og håper at dette kan endres. Kanskje er det nettopp deg Lise som setter positive merker og endringer etter seg. Go girl!!!!!

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.