Lise Askvik
Livet på Sicilia

Ikke alt er like herlig i Syden

Published on: november 5, 2015 at: 18:04
10 kommentarer

Det er fantastisk å tilbringe et år i Italia, men ikke alt er like rosenrødt.
Det har sin pris å forlate alt og alle. Dette er ikke noe klageskrift for jeg er 99% happy, men jeg må være ærlig om ulempene også.

1) Vi må tåle litt utrygghet. Da vi reiste hjemmefra i bil, og videre med danskebåten, visste vi ikke hva som ventet oss. Bekymringer om trafikk, teknikk, sicilianeres etikk og egen helse & fysikk måtte vi erkjenne. Men vi bestemte oss for ikke å dyrke uroen. Problemene må vi håndtere når og hvis de dukker opp. Vi forsøker ikke å kaste bort tid på innbilte utfordringer. Da taper vi bare masse energi på veien, og det er jo kraft vi vil komme til å trenge når ekte problemer dukker opp.

(Fortsetter under bildene) 

2015-09-09 18.32.57
2) Det koster å reise fra sine kjære. Det var litt sårt og rart å ta avskjed med de folkene vi omgås og er glade i. Og jeg synes det var veldig synd at P4 valgte ikke å fortsette med programmet Meggene bare fordi jeg er borte i ti måneder. Men jeg erkjenner at dette er ledelsens suverene rett. Jeg mener uansett at Norge trenger et kritisk meggeblikk på offentligheten og på myndighetspersoner som tar seg til rette på folkets bekostning. Det var leit å reise fra mine skjønne P4-kolleger, familien, naboer og venner. Sårt å forlate sjefmegga og min åndsmor Astrid Gunnestad. Men vi to har møttes hver gang jeg har vært hjemme hittil, mens min egen familie har jeg bare så vidt møtt. For noen uker siden holdt Astrid og jeg meggeshow for Parat Media, med ståk og ståhei – og sjampis på hotellrommet etterpå. Mange av våre nærmeste har allerede fylt opp ballkortet, så besøkskalenderen dette Italia-året er stappfullt. Noen uker alene må vi også ha.

3) Dyre forsikringer. Hvis du én gang i livet skal sørge for å ha gode -og dobbeltgode- forsikringer, så er det mens du bor utenlands. Reiseforsikring de første 60 dagene får du til helt ok pris. Det er prisen på det resterende som er bøygen. Vi betaler over 20.000 kun for den. I tillegg til helsedekning gjennom Norges EØS-tilknytning og HELFO-beviset vi har med, har vi både medlemskap hos Luftambulansen (hatt i 20 år) og vi har kjøpt privat helseforsikring hos Bafo, som gjelder både i Norge og i Europa. Dessuten har vi ulykkesforsikring, hundeforsikring, ekstra både for bil, barn og huset hjemme. Kanskje er det penger ut av vinduet, kanskje blir det redningen om noe alvorlig skulle oppstå.

4) Å leie ut huset hjemme er både litt gøy og litt skummelt. Du kan tro det var en enorm drittjobb å rydde gjennom absolutt alt jeg og vi har fylt huset vårt med gjennom 15 år! Jeg fikk god grunn til å kaste, gi bort og selge. I tillegg var det vanskeligere å få de leieboerne vi ønsket, enn vi hadde regnet med. Av de fire soverommene vi har nærmest i hver sin ende av huset- står fortsatt ett tomt. Så hvis du kjenner en som kunne tenke seg å bo på lystige Leirsund i kollektiv frem til juli for kr 5500,- alt inkl, i stort hus med to eller tre andre, rolige og hensynsfulle mennesker, så rop ut!
Den siste uken før vi dro satte vi sammen et hyggelig kollektiv og siden en av våre skjønne leieboere er proff renholder, hører vi at huset stort sett er strøkent. Vi er heldige og trygge på at huset er i de beste hender.
2015-07-12 16.43.58Home, sweet home <3

5) Uheldige hendelser. Joda, vi ble frastjålet våre tre klissnye sykler her nede etter bare to uker. Og det fra vår egen bakhage, kun to meter fra kjøkkendøra! Enda hver og en av dem var låst. De snakker om at sicilianske lommetjuver skal være så sjarmerende. Jeg tviler! For å anmelde måtte jeg kvinne meg opp og møte opp hos siciliansk politi. Jeg gruet meg til det. Men det gikk bedre enn forventet! Etter en halvtimes venting ble det min tur, og den unge betjenten var både hyggelig og grei. Jeg klarte å forklare meg forståelig på mitt umodne italiensk. Han mente det nok hadde vært en skurk her en dag vi ikke var hjemme, at han må ha hoppet over gjerdet, klippet opp låsene og rasket med seg alle syklene inn i en varebil. Og det kan godt hende. Heldigvis ordnet forsikringsselskapet vårt opp så vi skal kjøpe nye sykler bare vi får skiftet lås på uthuset i hagen.

6) Vi må tåle å være idioter!
Når du verken kan språket, de uformelle reglene eller hvem som er handelsminister i landet, ja da må du tåle at folk ler av deg. Vi jobber med saken.

2015-09-05 15.46.43FAMILIEN DUST

7) Euroen er pokker så dyr nå! Da vi var her på besøk i september i fjor kostet én euro rundt seks kroner. Nå koster den rett under ti. Litt av et prishopp. Men vi klager ikke, for ennå er det meste billigere enn i Norge. Og når euroen er dyr kjøper vi mindre av alt. Det var en av målene mine da jeg reiste ned hit; mindre shopping, mer lesing.

Det finnes sikkert flere ulemper også, noen jeg ikke kommer på. jeg ser ikke nytten av å fokusere for mye på dette. Det gjelder å akseptere minusene og konsentrere seg om fordelene her i livet.
Det er ihvertfall ingen giftige eller farlige slanger, edderkopper eller insekter her på Sicilia. Bare noen søte maur, men de skal jeg fortelle deg om i en senere blogg.

Del

Kommentarer (10)

 1. Inger Anne Huseth

  Så fantastisk å få følge deg og familien på Sicilia Også så mye jeg også lærer av deg om å bo utenlands. Men det Meggeprogrammet må vi ha et folkeopprør for å få tilbake når du er hjemme på trygge Leirsund!
  Lykke til videre på Sicilia

 2. Ingelinor

  Elsker bloggen din! Og ja, folkeopprør må til. Om et år må vi ha Meggene på nett igjen. Kanskje vi skal gå for tv?
  Lykke til videre!
  Ps. skulle gitt en arm for å være din italienske nabo dette året. Men det går jo ikke, åff kårs. Kan jo bare is og liten på italiensk. Sånn ca. Og det kommer man jo ikke langt med. ds

 3. Helt fantastisk 🙂
  Jeg og ungene var på ferie på Sicilia i sommer, bodde i Giardini Naxos. Men langt utenfor «turistområdene». Vi leide på et lokalt hotell, og nesten ingen rundt oss snakket engelsk 🙂 Men med armer, ben, litt spansk, litt italiensk, og litt engelsk så gikk det greit. et utrolig imøtekommende folkeslag, og veldig hjelpsomme. I den grad det er mulig å forelske seg i et sted så gjorde jeg det, hadde nesten tårer i øynene når vi måtte dra 🙁 så nyt året, dere er heldige 🙂 Mette

  1. Åh Mette – jeg skjønner hva du mener. Det er lett å forelske seg i det upolerte, engasjerte, vennlige og nysgjerrige Sicilia <3 Velkommen tilbake!

 4. Inger Berit Lie

  Mannen min og jeg gjorde det samme for en del år siden. Leide ut huset til et firma etter en skikkelig ryddesalg, kjørte på lykke og fromme gjennom Europa i tre uker og endte på Costa Blanca. Vi leide hus gjennom et byrå vi kom over i en liten by og levde herrens glade dager i 10 måneder der avbrutt av mange flotte reiser i Spania og Portugal. Et år jeg ikke ville vært foruten!
  Gled dere over oppholdet, og sug inn opplevelser og inntrykk!

 5. Torill Skas

  Fint å høre om alt dere opplever, både på godt og vondt.., og ikke minst at det ikke finnes giftige slanger!! Gleder meg til fortsettelsen 🙂
  Takk for den fine bloggen din!

 6. Jannetove

  Greit å få rapport om det negative og, men jeg er sikker på at du fokuserer mest på livet, gleden og det som er bra. Kos deg litt for meg også 😉

 7. Elisabeth Hast

  Fint å få lese bloggen din. Gleder meg til Meggene er tilbake igjen 🙂

 8. Savner deg i radioen, særlig meggene og Kug. Tøft gjort å ta et år ,vekk fra alt det kjente,det trygge, familie og venner. Moro å følge bloggen din Lise 😉 Blir det Italiensk eller norsk Jul? Klem <3

  1. Takk <3 Det blir italiensk jul, vet du. Når man får én sjanse til å oppleve katolsk feiring så må man gripe den. Hyggelig at du følger bloggen – og du må gjerne dele dersom du tror noen av blogginnleggene interesserer noen av dine fb-venner!
   klem fra sola

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.