Lise Askvik
Livet på Sicilia

Hva må til for å flytte utenlands et år?

Published on: november 4, 2015 at: 19:35
9 kommentarer

Flere har spurt oss om det har vært mye jobb å flytte utenlands et år.
Og hvor vanskelig er det å få det til, egentlig?

Vi er veldig heldige som får bo her på Sicilia. Det er et privilegium, og ikke noe alle «bare kan gjøre når som helst». Ikke vi heller. Det krever både flaks og noe innsats, pluss at du bør spare litt penger på forhånd, hvis du ikke skal jobbe der du flytter til. Men for mange er dette en helt reell mulighet!

Det aller første du må ha er lyst til å reise. Lyst på et år utenlands, med eller uten familien, med kjæresten, bikkja eller alene. Fordelene er mange, noen er opplagte for de fleste, mens andre er mer diskutable. Og ja, det følger selvsagt også noen ulemper med.

La oss ta ti fordeler i dag, så tar vi ulempene i morgen:
1) Du får en ny nærhet til dem du reiser sammen med. Vi skaper oss nye opplevelser, minner og erfaringer som knytter oss nærmere hverandre. Samholdet i familien er styrket. Når jeg gjør lekser sammen med Leo, både norske og italienske, lærer han meg nye italienske ord og jeg får frisket opp femteklassekunnskapene. Akkurat nå gjennomgår vi norske fylker. Visste du at Hedmark har 22 kommuner og at det høyeste punktet i Østfold er bare 300 moh?

2) Det opplagte: du kan velge deg akkurat det landet du vil. Verdenskartet er din meny! Hvis du elsker sol og varme så flytt sørover, og hvis du elsker vinter og snø så sjekk ut for eksempel Alaska. Vi har valgt Sicilia bla. fordi vi vil ha et år uten snø og vinter. Også har vi alltid drømt om å ha basseng… Det har vi nå! Mannen min Espen starter hver eneste morgen med et bad. Vi nyter vannet, både synet av det, å bade i det -ja til og med å rense bassenget- er en fryd. Dessuten holder havet noen hundre meter nedenfor huset fremdeles 22 grader. Vi badet senest nå fredag.
Hjemme bor vi med åker og eng på alle kanter. Her ser vi ut over en sitrolund på den ene siden og ned på Middelhavet på den andre.
(Fortsetter under bildene)

 

 

2015-09-22 06.54.04SOLOPPGANG: Over sitronlund og nabohuset vårt her på Sicilia.

3) Du behøver ikke å koste på dere ferie på lenge! Hverdagen byr på så mye nytt at det holder å reise en tur i nabolaget. Eller i vårt tilfelle: rundt på øya.
Dessuten får du mer hvile. Hverdagen uten så mange plikter og bekjente gir mer rom for stillhet.

2015-10-25 13.53.51RETT UT: Phu, tid for hvile  i sola!

4) Du får ikke bedre mulighet til å lære et nytt språk enn ved å høre det over alt, hver dag. Språk kommer alltid til nytte. Leo kan mer enn lærerne sine i femteklasse, og jeg litt mer enn Leo. Derfor har jeg begynt å undervise som frivillig på landsbyskolen her; når jeg lærer dem engelsk lærer de meg italiensk. Det er veldig gøy og elevene lærer fort!

2015-10-28 10.27.22
17-ÅRINGENE «MINE»: Gøy å være lærer for denne gjengen! ( I gaveposen hadde de lagt nydelige, italienske dikt de hadde skrevet av store forfattere til meg <3 )

5) Du utvider horisonten: nye omgivelser gir nye tanker.

6) Du blir kjent med deg selv, og dine nære, på en ny måte. Du møter nye mennesker, lærer om nye måter å tenke på, å uttrykke seg, å omgås, ja – nye måter å leve livet på. Mye vil også være akkurat likt. Vi mennesker har både mye til felles, og store ulikheter. Det er spennende å utforske disse! Vi ler av de mange italienske gestene; feks å skru pekefingeren mot kinnet som faktisk betyr «fest i munnen» -altså å spise noe godt!

7) Du må sannsynligvis rydde grundig i hus og eiendeler før du reiser: det var litt av en wake-up-call for meg! Jeg innså hvor utrolig mye jeg har av alt, så jeg bestemte meg for nærmest å ha kjøpestopp dette året i Italia. Ikke trenger jeg noe mer, og ikke har vi plass til å ta det med hjem heller. Så langt har det gått helt greit. (Har dog måttet kjøpe litt saker til huset vi bor i; salatslynge, vaskeutstyr mm).

8) Du får muligheten til å se livet ditt «utenfra». Når du sitter i utlendighet kan din norske hverdag ta seg litt annerledes ut; noe tar seg bedre ut på avstand, mens annet vil fremstå som klart for endring. Jeg har begynt å sette veldig pris på at nordmenn ikke kaster søppel vilt omkring seg. For det gjør de her – faktisk så mye at vi tre nordmenn arrangerer vår egen lille Rusken-aksjon i gata vår en gang i måneden. Forbipasserende i bil får seg til å kaste alt fra sigarettesker til vannflaksker, plastposer og alskens dritt. Noen innfødte stirrer forskrekket på oss der vi fyller søpplesekkene med gateskrot, mens andre applauderer og roper «brava»!

2015-10-10 10.06.32NYTTIG  ØVELSE: Å skifte litt perspektiv på livet kan være både smart og godt.

9) Du får et år i en ny bolig. Å bytte hus har gjort meg mer bevisst på hva som fungerer og hva som ikke fungerer så bra hjemme. Visste du for eksempel at du kan snike deg rundt i et murhus uten at huset gir fra seg en eneste lyd? I Norge knepper og skriker det i planker og skjøter, og sånn må det være i vårt klima. Men murhus blir også kalde og rå når gradestokken ligger rundt 10 i otta. Så i går kjøpte vi oss en blåseovn for å tørke og varme opp morgenluften. (Vi har leid oss hus med peis, men det tar litt for mye tid å fyre opp om morgenen.) Du finner leiehus på nettet i omtrent alle land. Du kan jo starte drømmen med å søke litt og se hva som dukker opp. Vi har leid ut vårt eget hus hjemme. Det var nødvendig for at dette skulle gå, rent økonomisk.

2015-10-16 09.02.20
NYTT  LIV: Kunne du tenke deg et år i et sånt hus?

10) Et år utenlands gir deg faktisk mulighet til å være sammen med folk du er glad i over lengre tid. Vi har leid et hus med ekstra soverom for være sammen med familie og venner som kommer på besøk. Jeg har riktignok tatt det ene som bloggerom nå, og Espen har sitt jobbkontor på et annet, men det kan ryddes unna så vi får gjester som kan bo her i dager og uker. Når vi besøker hverandre hjemme blir samtalene ofte avbrutt og korte. Hvis du liker lange samtaler og avslappet samvær er det godt å ha flere dager på seg. Litt irritasjon og gnisninger hører også med til opplevelsen.
Om hundre dager er alt det glemt. Og bare de gode minnene sitter igjen.

Kunne du tenke deg et utenlandsår?
I så fall hvor ville du reist?

Del

Kommentarer (9)

 1. Wenche Woldseth

  Høres helt herlig ut Lisa! Jeg kunne gjerne ha tenkt meg et år i San Fransisco jeg….sukk…

  1. Åh, ja! SF er fantastisk! Men det føles litt «langt vekk». Vi snakker forresten allerede om å ta et år i USA når Leo skal på college. Vi får se…

 2. Unni Fredrikstad

  Du skriver så fint… Blir reiselysten 🙂

  1. Tusen takk! Hyggelig å spre litt reiseinspirasjon 🙂

 3. Jeg kunne tenke meg et år på Svalbard

  1. Tøffing! Det høres utrolig spennende ut! Jeg var der en påske. Helt uforglemmelig…

 4. Reidun Johansen

  Drømmer meg bort når jeg leser det du skriver….koser meg…

 5. Laila Fortune

  Hei Lise – jeg kjenner igjen nr 8. Har bodd i Canada i to omganger, og naa i UK i 14 aar. Det er godt aa se at Norge ikke er verdens navle 🙂 Og at levemaaten kan vaere like riktig i utlandet som i Norge (det er mange veier til Rom – teorien) 🙂 (Min svigermor, som var oppvokst og levde i det britiske samveldet sa etter en mnd i Mondreal: Hvorfor gjor de det ikke saann som oss? (i.e. – den riktige maaten))..

 6. Veldig fint og koselig å lese om tiden deres på Sicilia, Lise. Jeg vil reise på besøk til dere, jeg :). Vår drøm er London eller New York et halvt år eller så, men tror det skal holde hardt å få til. Dog frister det jo med varme også, særlig etter å ha lest det du skriver. Hils mann og barn, og kos dere videre (og om det blir salg på flybilletter det nærmeste halvåret hadde noen dager hos dere helt alene vært særdeles fristende :). Klem!

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.