Lise Askvik
Kritikk og politikk

Stakkars, arme Telenor-topper!

Published on: november 3, 2015 at: 12:21
4 kommentarer

Huff, så leit at både politikere og media plager Telenors tidligere konsernsjef John Fredrik Bakmaal bare fordi han er blitt surret inn i Vimpelcom-affæren. Det er sikkert ikke så lett å tjene milliardsummer på telefoni i Usbekistan!

Baksaas1
Hvis Bakmaal og ledergruppen hans -i det delvis Telenor-eide Vimpelcom- har måttet betale 1,7 milliarder kroner til presidentdatter, motedesigner og popstjerne Gulnara Karimova, så har de sikkert hatt gode grunner. De skulle jo tjene enda flere milliarder. Tenk, i 2012 klarte de å øke Vimpelcoms inntekter med 99 prosent. Hurra! Så glade både presidentdatteren og Telenors aksjeeiere (blant annet folket og staten) må ha blitt.

Det var kanskje litt synd for konkurrenten MTS at de gikk konkurs like etterpå, så millioner av kunder strømmet over til Vimpelcom. Men de klarte tydeligvis ikke å drive selskapet sitt like bra, så da kan de ha det så godt. At mennesker skulle forsvinne sporløst, og utløse internasjonale etterlysninger gjennom Interpol, i etterkant av den norske mobilsuksessen -samt at det dukker opp enda en Telenor-relatert korrupsjonsetterforskning i Gibraltar- er sånt som skjer.

(Artikkel fortsetter under bildet) Gulnara Karimova; både vakker og rik.

Gulnara_Karimova (1)

Jeg må si jeg blir litt sint når jeg tenker på den omsorgsløse varsleren som kalte seg «VIP Whistleblower». Tenk, han eller hun sendte en detaljert liste over utbetalinger med både banknavn og beløper til det norske næringsdepartementet. Det var veldig dumt gjort, for det stilte både Bakmaal og Telenors styreleder Daasen i et uheldig lys. Varsleren skrev også «Usbekistan ser ikke ut som en isolert og enestående sak, men indikerer hvordan Vimpelcom og Telenor har drevet i land i det tidligere Sovjetunionen.»
Så smålig! Selv om det er sant, så er det jo så langt unna Norge at hvem bryr seg egentlig?

VimpelCom_logo

Direkte pinlig ble det da konsernsjefen og styrelederen ble innkalt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite for å forsvare suksessen sin. Der svarte de to som best de kunne. Og i pressemeldingen forsikret Telenor at de under høringen redegjorde for all kunnskapen de hadde om saken.
Men det bør jo være grenser for hva de folkevalgte skal kunne spørre og grave om!
question-685060_640

Alt dette bryet til tross, det var ikke nok for politikere og media. Neida, nylig har en eller annen gjøk lekket mer info så den nye næringsministeren vår, Monika Mæland, har fratatt styrelederen jobben bare «fordi hun ikke har tillit til ham»!? Er det så viktig også nå?
Vi hadde åtte, behagelige, rødgrønne år der oljeøkonomien var så velsmurt at ingen behøvde å måtte stå til rette for noe som helst. Skal vi liksom ikke ha det sånn lenger heller?

Det er jo ikke noe rart at Bakmaal holdt tilbake info fra det norske Stortinget. Lojaliteten til utenlandske etterforskere er selvsagt viktigere enn den til gjengen på Løvebakken. Synes ikke næringsministeren at man må få lov til å bruke taushetsplikten til å være taus når det passet så godt som i nettopp Vimpelcom-saken?

Heldigvis har Telenor sin egen etikk-bouns på 1,7 millioner kroner -som heder «for etterlevelse av selskapets etiske retningslinjer». Det er klart man er nødt til det, for hvem gidder vel å være både flink og etisk med en grunnlønn på bare 5,5 millioner? Heldigvis fikk Bakmaal denne bonusen noen dager før han skulle forklare seg for Stortinget. Den forklaringen satte jo resten av ledelsen i Telenor så stor pris på; faktisk hele 1,7 millioner kroner.
Tenk, en korrupsjonsmistanke, du!

Heldigvis har Bakmaal og styrelederen mange gode, nære venner og kontakter i øvre sjikt. Jeg setter min lit til at de vil hjelpe vår to helter å unngå rettssak, konsekvenser og -Gud hjelpe meg- å måtte betale tilbake noe av deres velfortjente lønn og bonuser.
Det skulle tatt seg ut.

 

 

 

 

Del

Kommentarer (4)

 1. Inger Berit Lie

  Strålende!
  Men jamen er det synd at … Telenor har drevet i land… Sannsynligvis uten redningsvest

 2. Coby Omvlee

  Diktatordattera lever bra, som diktatordøtre flest. Men hun trenger jo penger til å vedlikeholde leppene og øyevippene, og det koster, det vet vi alle. O.k. pengene ble visst satt inn på dictatordattervenninnes spesialkonto, men pytt, de kom fram til riktig person, sies det. Og Uzbekistanerne trengte vel telefon , kan tenkes, så dette var vel praktisk ordnet på denne måten.

 3. Ingrid Lindner

  Blir helt målløs. Tenk om en kunne visst HELE sannheten om hva som har foregått i denne saken! Kanskje like full av krim som Nesbø sine bøker ? Eller ? I hvert fall lukter det sterkt at det er mye råtten fisk de høye herrer håndterer. Veldig morsomt/ironisk skrevet av Lise.

  1. Knegg, takk kjære mor. Råtten fisk i Jo Nesbøs bøker ville nok vært adskillig mer oppløftende enn virkeligheten.

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.