Lise Askvik
Kritikk og politikk

La maktmisbrukere steke i sitt eget fett

Published on: november 1, 2015 at: 19:19
22 kommentarer

 

Når omfanget av en skandale blir stort nok mister både media og politikerne orienteringsevnen. Det begynner å bli mange samfunnstopper som tar seg til rette på bekostning av folk flest. Og i Norge slipper mange unna konsekvensene, for kravet om korreks smuldrer vekk.
Men ser vi nå små tegn til endringer?
stortinget

For å illustrere, her er noen saker som burde fått alvorlige, juridiske konsekvenser for de ansvarlige:

1) Konsulentfirmaet McKinsey anbefalte i en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet i 2008 en sammenslåing av Oslo-sykehusene fordi det ville gi bedre pasientbehandling og en innsparing på 900 millioner kroner.
De hadde ikke peiling på hva de snakket om.
Resultatet er hittil drøyt 6 milliarder i underskudd (hvor av 3 milliarder er brukt på konsulenter!) ødelagte arbeidsmiljøer, unødig pasientdød (!) og alvorlig kritikk fra Riksrevisjonen.
Men verken helseministeren, ansvarlige byråkrater eller villederne i McKinsey har måttet ta konsekvensene.
Hvis ikke dette er en forbrytelse mot samfunnet, skattebetalerne, pasientene og de ansatte – hva er det da?
* Slakt av OUS-prosessen

2) Gjørv-kommisjonen gjennomgikk politikernes unnlatelsessynder etter den mest dramatiske etterkrigshendelsen i Norge; massedrapene ved regjeringskvartalet og på Utøya.
Daværende fornyings- og administrasjonsminister fra Ap Rigmor Aaserud innrømmet at hun ikke engang visste at ansvaret for sikkerhetsarbeidet i regjeringskvartalet var hennes.
Hvor innsikstløs er det lov å være som statsråd i Norge? Hun ble med statsministerens velsignelse lov å bli sittende som minister i regjeringen.
Hvis ikke dette var en av de alvorligste tjenesteforsømmelser i nyere tid, hva var det da?
* Historisk kritikk

3) Da Jens Stoltenberg ledet sin første regjering (17. mars 200 – 19. okt 2001) kuppet han og en eliteklikk i Ap partiets landsmøte, og hasteinnførte den største omleggingen av norsk helsesektor med sin Helsereform.  Den bygget på inntjenings- og produksjonsprinsipper fra industrien (New Public Management); behandling byttet navn til «produksjon» og pasient ble til «biomasse». Fra da av gjaldt det å produsere frisk biomasse så sykehusene skulle tjene mest mulig penger og unngå underskudd. Mørkeblå politikere som George Bush og Margareth Thatcher favnet prinsippene, med fatale konsekvenser for det britiske helsevesenet. Ap brøt både regler og demokratiske tradisjoner for høringsfrister; istedenfor år, ble høringsfristen satt til sju uker.
Til protester fra alle småpartiene, men med støtte fra Høyre og Frp, ble reformen vedtatt 6. juni 2001.
Fra helsekretser hevder flere at Jens Stoltenberg burde vært stilt for riksrett for denne reformen som har vist seg å gi ekstremt ødeleggende og dødelige utslag for mange pasientgrupper og helsefagmiljøer.
Hvis ikke dette var udemokratisk maktmisbruk, hva var det da?
* Boken Helsesviket om prosessen omkring innføringen av Helsereformen

Nå kan den stadig rullende Telenor-korrupsjonsskandalen vise seg å være verre enn antatt; har toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser løyet for Stortinget i høring om Vimpelcom? I så fall er det ytterst alvorlig.
Men denne saken har tatt en ny vending: Næringsminister Monica Mæland har ikke tillit til styreformann Aaser og derfor har han måttet gå med umiddelbar virkning. Vi ser handling fra politikerne!
Transparency International viser i sin korrupsjonsindeks at Norge har et mer utbredt korrupsjonsproblem enn våre naboland Danmark, Finland og Sverige. Hvis Telenor-toppene virkelig er involvert må vi kunne forvente en straffeprosess.

Hva er det som gjør at altfor mange mennesker med makt, privilegier og status føler seg berettiget til å ta seg tilrette? Finnes det en felles forklaring på hva som skjer når Justin Bieber synes det er greit å trampe av scenen på grunn av en vannflekk? Når First House synes det er helt rimelig at Telemarks skattebetalere skal koste på dem både unødig luksus og softis med strø? Når våre øverste helsemyndigheter synes det er helt ok å spare penger ved å nekte dødssyke skattebetalere livsnødvendig medisin?

Den amerikanske forfatteren Henry Bucowski skal ha sagt «privilegier du får uten å jobbe hardt (nok) for dem, vil virke korrumperende».
Kanskje det er på tide stille nye krav både til innsatsen og etikken hos noen av samfunnstoppene våre?
Hva synes du?

Del

Kommentarer (22)

 1. Roar Søberg

  I det private næringsliv blir styret stilt til ansvar. Konsekvens:Evt. strafferettslig anvar og «sparken». I politikken hører vi » jeg tar ansvar», men mister du jobben?? Annen konsekvens? Neida!! Forbannet svada!! Det må bli en slutt på dette!!

  1. Terje Lauvdal

   Er ikke McKinsey «det private næringsliv»??….

   1. Joda, men at det offentlige benytter dem (og mange andre private konsultentselskaper) viser både at de selv har for lite kunnskap om det de driver med, og at de velger dårlig når de leier inn disse konsulentene til å rådgi dem. Vi er ute og kjøre hvis McKinsey skal være Norges mest kompetente på helseøkonomi. Dette handler om skattebetalernes liv og helse, og må behandles med ytterste respekt og innsikt.

 2. Eva Holmesland

  Dette er bare toppen av isfjellet. Hva var prislappen da konsulentfirma PartasK ødela eldreomsorgen i Farsund ? Hvor mye «sparte» kommunen ?Hvem har egentlig ansvaret for Sotrasambandet ? Er penger underordnet. Hvem er de ? som har så mye makt at de kan bryte med norsk lov, undergrave demokratiet og lyve for politikerne og folket……uten å stilles til ansvar.

 3. Anita Vale

  Veldig bra blogg og kjempeinteressante spørsmål? Helt klart, her kan det tyde på som du sier at både media og politikere har «mistet orienteringsevnen», og vil jeg legge til andre synsere. Tar meg den frihet å deler denne på FB!

  1. Takk – jeg blir bare takknemlig om du deler! Vi er mange som har godt av å tenke litt gjennom hvilken tillit vi bør ha til ulike myndighetsutøvere.

 4. veldig bra blogg. Du har så rett så rett.

 5. Aslak Solbjørg

  Det som er nødvendig å være klar over er at politikere ikke kan gjøres personlig ansvarlige for sine handlinger/vedtak. Det er de respektive partier som styrer sine politikere etter partienes programmer. Og siden vi bare velger partier så er vi alltid uvitende om hva den enkelte politiker står for personlig. Derfor får vi dette som det er. Kanskje en baksmell.

 6. Reinhardt Doeskeland

  Det offentlige sparker folk oppover i systemet, til de når sin grad av inkompetens, og der blir de sittende….

 7. Karin Andrea Myrli Djupvik

  Takk for ein kjempeflott, konkret og korrekt framstilling av utviklinga vi har i vårt offentlege system ! Kan verkeleg lure på kvar ein skal sette ned skoen for å få til eit system utan korrupte, grådige og uærlege leiarar ! Stå på – dette gangnar oss som folk og nasjon !

 8. Mette Rønning

  Så bra at noen med ordet i sin makt setter fokus på dette!! Jobbet før med pasienter – og fagligheten ble verdsatt, etterhvert (etter NPM ble styrende) forstod jeg at den verdien som telte mest, var penger… Behandling, pleie og omsorg er IKKE industri.
  En annen ting er at de som av og til faktisk får sparken lander i fete fallskjermer!

  1. Ja, da har du sett og opplevd en smertefull forvitring av helsefagets status. Det er som du sier stadig viktigere men pengene og mindre viktig med pasient og pleie. Og fallskjermhysteriet er til å gråt av. Eller le av. Det eier verken fornuft eller magamål.

 9. else sælebakke

  Virkelig bra at det er noen som sier fra, men hjelper det? Vi må stå samlet . Lå å tenkte politikk i natt, og fikk ikke sove.. Hvordan går det an å bli så høye i hatten om en kommer inn på stortinget eller en annen høy stilling. Det ser vi i dag, ang Baksås og Åser… Jobbet på sykehjem jeg også, det gikk bra, helt til det kom ny styrer… Da ble det bare papir- og atter papir.. det er viktig…

 10. Håkon Tillier

  Jeg har de siste årene tatt til el litt enkel tommelfingerregel når offentlige beslutningsmyndigheter tar beslutninger som helt klart er idiotiske (og ja, etterpåklokskap er her lov, med måte); Som småbarnsfar i Oslo (mellomste) øst har jeg sett min andel av uforklarlig dårlige beslutninger. Svaret er enten korrupsjon eller inkompetanse. Den det gjelder kan gjerne velge selv, men ‘vi visste ikke bedre’ eller ‘ingen kunne forutse…’ Holder ikke når vi har ansatt deg som nasjonal ekspert. Velg!

 11. toby jaco

  Hva med skandalen at Eskil Pedersen og hans rådgiver stakk av med den eneste jernbåten (pansret) som kunne reddet mange svømmende ungdommer på Utøya? Ingen turte i ettertid stille spørsmålet om ikke dette kvalifiserte til fengselstraff etter norsk lov.
  Nei, eliten passer på sine egne. Det er sikkert og visst.

 12. Erik W Halvorsen

  Lise Askvik. Du er for verdifull til ikke befinne deg i kongeriket Norge. Din sterke stemme trenger vi for å sette sterke lyskastere på galskapen i forvaltning og politikk. Politikere er blitt en elite uten erfaring med liv og yrke. De omgir seg med skarer av rådgivere og konsulenter. Ansvarsfraskriving er en regel. Det man ikke vet noe om skal beskrives i en konsulent rapport. Denne blir brukt for å legitimere omorganisereringer nedleggelser og konkuranseutsetning. Som ikke det er nok så gis statsledere bonuser for oppfylling av mål. Opposisjon blir neglisjert på alle plan. Ansatte blir sett på som brikker i et spill. Total respektløshet for opparbeidede kulturer som kommer oss innbyggere tilgode. I helsevesen fødeavdelinger spesialposter sykehjem osv. New public management med blant annet HR er et mareritt. Kjære Lise, vis dem puppen samle alle meggene. Heia Lise. Vi må skape en storm snu en ikke villet utvikling

  1. Åj, kjære det var sterke ord. Takk for tilliten. Vi må ha tro på at det finnes et stoppmiddel for den samfunnsutviklingen vi nå ser måpende utspinne seg; troen på at folk vil reagere, engasjere seg og protestere. Men når skal det bli kraftfullt nok, sånn at politikerne reagerer?
   Kanskje kan det også være at nyeste element, flyktningestrømmen, vil skylle over oss slik at veldig mye annen debatt forstummer. Det kan jo være at vi blir tvunget til å utvise mer anstendighet fremover, også politikerne? At systemer som NPM vil knele under vekten av disse nye hendelsene? Jeg vet ikke… men jeg håper jo at det skal komme en endring. Til det bedre. Og jeg vet ihvertfall sikkert at lite endrer seg uten at folket engasjerer seg. Med og uten å klaske løspuppen i bordet! 🙂
   Jeg liker dine ord: Vi må skape en storm og snu en ikke-villet utvikling der eliten tar seg til rette på bekostning av folket!

 13. Odd Petter Magnussen

  Ditt innlegg er godt, samfunssmessig relevant og i kjernen av en del reelle problemstillinger jeg og andre adresserer med myndighetene for tiden. Skulle gjerne hatt en kort samtale med deg på telefon 98222693.

  Mvh,
  Odd Petter Magnussen

  1. Hei Odd Petter.
   Klart jeg vil. Har fulgt den smertefulle Jemen-saken gjennom alle år og kan ikke tro at den skal være uløselig. Her er det andre krefter som spiller inn. Jeg ringer deg i løpet av kvelden, om det passer? Har forøvrig nettopp blogget forlengelsen av denne saken, om du har tid og lyst: http://www.liseaskvik.no/2015/11/06/vakner-vi-endelig-opp-av-dvalen/
   Vi snakkes!
   Mvh Lise

 14. Vibece Østhus

  Jeg er så enig med deg og det er befriende å vite at det finnes sånne som deg som sier i fra. Det er så viktig å skrive om det, publisere og nå ut til folk om dette som foregår. Det er så viktig at eliten møter motstand mot det de gjør

  1. Det er jeg enig med deg i- vi må kreve at de oppfører seg anstendig i de tillisjobbene de høyst frivillig har påtatt seg. Jeg har nettopp blogget et nytt innlegg – jeg lurer på om jeg ser noen positive signaler. Les og se om du ser det samme eller ei.
   God helg og takk for hyggelig tilbakemelding.

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.