Lise Askvik
Liv og helse

Rosa sløyfe, hvit kreft?

Published on: oktober 31, 2015 at: 12:12
1 kommentar

Jeg ble så rørt da jeg sjekket inn på Royal Christiania i forrige uke. Resepsjonisten hadde rosa sløyfe på jakken. Hotellet er ikke samarbeidspartner så han var ikke pålagt å gå med symbolet. Jeg takket ham varmt.
2015-10-24 06.26.13

For oss som har hatt brystkreft betyr denne måneden ikke bare solidaritet fra folk som viser støtte ved å kjøpe det lille symbolet. For mange av oss betyr den faktisk forskjellen på liv og død. Helt bokstavelig.
Oktober er Rosa Sløyfe, og i dag er aksjonens siste dag. Tema i år har vært metastatisk brystkreft, altså å leve med kreft som har spredt seg. For noen rammede blir livet en kamp mot smerter og død, for andre blir livet omtrent som før, i mange, mange år. Vitenskapen frembringer stadig bedre hjelp. Og hvis norske myndigheter kunne kostet på oss å kjøpe inn de livsviktige medikamentene har vi god grunn til optimisme. Til tross for den dødelige diagnosen.

Årets aksjon har slått alle rekorder – både i innsamlede kroner og i mediedekning! Brystkreftforeningen vil presentere de oppløftende tallene så snart de har den fulle oversikten. Dette gjør meg så glad!
rosa sløyfedløyfe

Noe av det første jeg fikk høre da jeg fikk brystkreftdiagnosen i september 2011 var at den rosa sløyfen har løftet finansieringen og statusen på forskningen på brystkreft så høyt at dette er den krefttypen vi har aller flest våpen å slå tilbake med. Det gir håp og trygghet å vite. Millionene som samles inn under aksjonen i mange av verdens land, går til forskning på avanserte medikamenter. Pasienter vil kjenne igjen begreper som Fec, Taxol, Tamoxifen, Herzeptin, Perjeta og Kadcyla –og mange flere. Rosa sløyfe har vært med og finansiert forskningen på flere av disse nødvendighetene som har reddet så mange liv. Noen av virkestoffene viser seg også å ha effekt på andre krefttyper! Den lille sløyfen har vært med å gi håp til flere enn brystkreftpasientene.

Jeg vokste opp på Askviks Hønseri. Vi hadde naturlignok høner og egg. Og vi slaktet kyllinger. På nabogårdene så vi kuer og griser bli til mat. Da jeg fikk fjernet venstre bryst på Ahus i september 2011 lurte jeg oppriktig på hvordan kreft så ut. Jeg så den for meg som hvit, eller lys -og veldig slem. Men ikke rosa. Min skjønne kirurg Berit (ja, man blir så glad i og så takknemlig overfor helsefolkene som redder våre liv at de forblir «vår kjære») svarte meg:
– Kreft ser faktisk litt ut som…kjøttpudding!
Ergo ikke hvit men litt brun-rosa.
Greit, da visste jeg det.

På facebook er Rosa Sløye den nest største norske siden, med om lag 240.000 likes. Bare aksjonen for Organdonsajon er større. Nordmenn støtter opp om livsviktige helseaksjoner og brystkreftsymboler er å se på mange facebookbilder i disse dager, kjøpt for 50,-. Jeg er takknemlig for at så mange bryr seg, at de støtter forskernes arbeid mot brystkreft og at utrolig mange har kjøpt den rosa sløyfen. Flere ganger i løpet av oktober har jeg blitt oppriktig glad og rørt når jeg har møtt mennesker med det lille solidaritetssymbolet. Både på Royal Christiania, på flyplasser, i hos min lokale baker her på Sicilia og i norske butikker.
Hvis også du har støttet aksjonen, tusen takk til nettopp deg.
Du har vært med å redde liv.

Rosasløyfe lise

Del

Kommentar (1)

  1. Flott innlegg, Lise…. I år kjøpte jeg rosa sløyfe T-kopp på Kitch’n til min datter og meg. Det blir faktisk litt » tomt» å ikke bære den lille rosa i morgen… Flott at menn også – uoppfordret – bærer en Rosa Sløyfe

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.