Lise Askvik
Livet på Sicilia

Forbannede vaskeslask!

Published on: oktober 30, 2015 at: 18:29
15 kommentarer

I dag må vi ta opp et kjerringtema, men ikke mindre – et kjerringtema jeg har undret meg over flere ganger i den tiden jeg har bodd her på Sicilia.

Selv om jeg nå har et herlig friår, må jeg fremdeles vaske både klær og hus. I dag var det tid for husvask igjen. Frem med bøtter og koster; ett sett vi nylig kjøpte på Ikea her nede, mens det andre sto i huset da vi flyttet inn. Det lokale vaskesettet. Slike vi har sett i alle «sydenland» der vi har måttet vaske selv -disse vaskesettene som gjør at du nærer en lett mistro til den hygieniske standarden. For hva i all verden er det med disse middelhavske rengjøringsmetodene? Er det i det hele tatt mulig å få noe som helst reint ved å slaske omkring med en stokk med førti vilthengende filler på?

(Blogg fortsetter under bildet)
2015-10-29 10.47.05

Jeg bestemmer meg for å prøve dem begge; både Ikea og den lokale. Sverige mot Italia på stuegulvet. Jeg dypper den lokale, klasker fillekosten i flisene og forsøker å samle smårusk. Noen få fester seg til den degenererte tøyblekkspruten. Mesteparten sprer seg og lar seg ikke fange. I hvert fall ikke med min teknikk. Frem og tilbake, frem og tilbake. Finnes det en annen måte?
Jeg sikter på fugene mellom flisene. De ligger litt lavere i gulvet. Kan det være at disse fillene er bedre til å komme nedi fugene og få det skikkelig rent der? Jeg er ikke overbevist. En flekk må gi tapt når jeg legger full vekt på stokken. Den evner å gjøre noe nytte for seg.

Så griper jeg Sverige. Styrer halvmeter´n med mikrofiber og fanger inn grus og bøss fra den siste ukens innsats av familie og bikkja. Det går lett. Og det trengtes å vaskes nå. Denne teknikken har jeg øvet inn siden jeg tok min første vaskejobb i brakkene som F-Selmer hadde like ved huset vårt da jeg var elleve år. Siden ble det vaskejobb både for Renva og på IBM på Rosenholm. Og hjemme hos flere av lærerne mine på ungdomsskolen. Dette utstyret har jeg mange års øvelse med, selv om mikrofiberbiten er av nyere dato. Kost og fille oppfører seg. Skitten samler seg og gulvet ser bra ut.
Blir det reelt sett renere med vår nordiske modell, eller ser jeg bare det jeg vil se? Kanskje jeg lurer meg selv fordi jeg er vennligere innstilt overfor det kjente? Bedriver jeg en ubevisst form for innadvendt rengjøringsutstyrs-rasisme?

Det ender med at jeg vasker hele huset med Sverige. Heia Ikea. Tenker at det hadde vært interessant å hatt bakteriemåler-utstyr, slik de bruker i TV2 Hjelper deg. Kanskje de kunne teste utstyret og se hvilket som vasker best? Tanken er så vidt tenkt ferdig da det knekker. I kosten. festet mellom håndtak og gulvflaten ryker, de to delene tar brutal avskjed med hverandre.
Sverige svikter!
Forbanna svenskejævel.

(…fortsetter og avslutter under bildet).

kost

Saken er avgjort – neste gang blir det gulvvask med lokalt utstyr. Uansett.
Sicilia vant på svensk walkover. Og da skal jeg vaske så hardt med fillefranz -mot fliser og fuger- at den røyter alle sine bakterielle armer -og jeg kan dra til Ikea og kjøpe ny «Skvalpa» med god samvittighet.
Men noe egentlig svar på hvilken av de to som er best er jeg akkurat like langt unna.
Med mindre du kan hjelpe meg?

Del

Kommentarer (15)

 1. Herlige du. Nå fikk jeg meg en god latter.

 2. Unni Fredrikstad
 3. Herlig Lise, mest imponert over antrekket for husmor-sysler,
  Dette kan jo bli en alternativ karriere-vei….

 4. Gro Enger

  Herlige betraktninger som frambringe både latter og minner fra en som har forsøkt «middelhavs-blekkspruten» uten den store suksessen selv

 5. Gunn Damstuen

  Ler meg skakk, du er hærlig! Gjett om jeg følger bloggen din a 😉 Ha ei strålende helg!

 6. Reidun Turid Johansen

  Herlig å lese,hehe. Finnes vel ikke noe som er mer kjedelig enn vaske gulv!!!
  Tar støvsuger først jeg, slipper å dra med meg «løse småjæ…» med vaskemoppen…God ren helg…..

 7. Praktfullt..du er bare så hærlig!!!
  Gleder meg til nye anekdoter fra deg Antrekket ditt er bare helt passende..
  Jeg støvsuger først jeg
  Klemmer!

 8. Anne Rust

  Det er morsomt å lesa bloggen din. Kjenner me igjen med rengjøringa kjedeleg prøvd det meste.Men blir golvfilla. Skal hilse Leo fra Geir. Han har vert på Hallovenfest på idrettshuset i dag.

 9. Trine Dokkesveen

  Vaskeslask! For et herlig ord! Og – det fikk meg til å savne min egen fra 90-tallet, hverken langkost eller flatmopp ble noen gang like gøy! 🙂 (Men nå går (!) det mest i «tøffelmopp» – effektivt o g morsomt! Hehe.

  (Om noen lurer på hva en tøffelmopp er: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2060353.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=Cleaning+Slippers+&_sacat=0)

 10. Du har ikke funnet teken da, jeg sverger til metoden og jeg slipper å ta i våte kluter/mopper. Har blekkspruten både i Norge og Spania. Har den kjente kluten-allergien.
  Følger deg og din blogg.. Herlig!

  1. HIHI! Klutenallergien – I dig it.
   Si fra om du arrangerer kurs for oss som trenger å lære å vaske med blekksprut 🙂

 11. Torill Skas

  ha ha ha, morsomt å følge med her 🙂
  Gleder meg til fortsettelsen..

 12. Holder med svensken jeg asså….. Sikkert bare en dårlig dag på jobben……. Og det ER jo denne moppen vi kan best. Min 6 mnd gamle mopp fra JIF knakk på midten i går, han hadde sikkert også en dårlig dag på jobben… … Og jeg var ferdig vaska før planlagt, bare vinn, vinn dette Lise !!

 13. Gjør det gøy med heftig musikk og moppetøfler 😀 – Vær bare forsiktig i svingene, siden det er dine egne legger/ankler som utgjør skaftet 😉
  Tusen takk for koselig blogg forresten!

 14. Audhild Lange

  Dette var en god historie. Kanskje bare vanlig gulvklut som er brukt i alle år å vaskestang med klips og gummi under? Lykke til neste gang Lise

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.