Lise Askvik
Skråblikk

– Ikke kall meg dét!

Published on: oktober 27, 2015 at: 18:23
13 kommentarer

Har du et kjælenavn? Et søtt eller helteit kallenavn, som bare dine aller nærmeste vet om?
I så fall; bør sånne navn holdes kun innenfor døra hjemme eller er det greit å bruke dem i offentlighet?

Da jeg var liten kalte mamma meg for LisePitt. Dette var selvsagt lenge før Brad Pitt og hadde ingenting med ham å gjøre. Eller forresten, den amerikanske skuespilleren er faktisk seks år eldre enn meg, så dette var ikke før Brad Pitt –men det var lenge før han ble kjent. Mamma likte vel lyden av «LisePitt» etter hvert utviklet navnet seg til «Piddeli», som mamma kaller meg fremdeles. Nå er jeg 46.
Jeg har sluttet å håpe at navnet skulle forbli bak lukkede dører, hun bruker det over alt.

Storesøsteren min Marianne var svært klartalt og kraftfullt barn. Når jeg kom stabbende for å gripe fatt i hva enn hun hun måtte ha kloa i, satte hun i de voldsomste vræl og hylte «MITT, MIIIIIITT!». Mamma kalte henne Gribbo-Skrikia. Ikke så trivelig kanskje, men faktisk ganske betegnende. Etter hvert fikk jeg også tilnavnet Klysom-Posia. Spør meg ikke hvorfor, men det var sikkert ikke mindre treffende. Vi har en lillesøster også, hun var av litt mildere natur enn GribboSkrikia og Klysomposia. Noe kallenavnet «Nuppis» bærer bud om.

Nå er jeg selv mamma, og gift med Espen. Jeg kaller mannen min ved det pinlig lite originale «skatt». Faktisk gjør jeg det så konsekvent at jeg ved flere anledninger i fullt alvor har uttalt «Har du sjekket skatten din, skatt?» ved årets oppgjør. Jeg kaller ham skatt i butikken, på kino og i senga. Det gikk for alvor opp for meg hvor mye jeg bruker kallenavnet hans da også min mamma begynte å kalle ham, hennes svigersønn, for «skatt». Jeg velger å tro at det var på grunn av mitt overforbruk av ordet, og ikke at de to har et høyst upassende forhold.

Skatt og jeg. (Saken fortsetter under bildet)

2015-10-16 13.32.06

 

Sønnen vår Leo (9) har i likhet med de fleste andre barn mange kallenavn: Leogull, Gulli, Pandusk og Pandelask. Også har jeg kalt ham «baby» siden han var…ja, nettopp baby. Jeg så en dokumentar om Dronning Maud for mange år siden og her fremkom at hun kalte sin eneste sønn, Olav, for «baby». Noe så teit, fnøs jeg. Og kalte sønnen min akkurat det samme.  Det verste er at jeg kaller niåringen for «baby» fremdeles. Noen bør slå meg i hodet med noe hardt.
Hva jeg kaller bikkja vår vil du ikke vite.

Men jeg vil  gjerne høre dine erfaringer med kallenavn!

2015-09-20 11.20.16

Del

Kommentarer (13)

 1. bernt olav isaksen

  På barneskolen når vi hadde innlevering,så syns jeg at det var så tungvint å skrive hele navnet mitt og skrev da heller mine initialer B for bernt O for olav og i for isaksen.Og dermed så sto det boi på mine innleveringer og når lærern lurte på hvem boi var,så pekte di på meg.Jeg er nå 37 og mine nærmeste venner kaller meg fremdeles for boi.

 2. Joda Lise Lilla, kallenavn har man og har gitt til andre, rekken er veldig lang. Annu er et kallenavn, det visste du ikke? Her i Norge synes alle som hører Annu at det er himla morsomt. Og så fikk jo Annu sitt eget program på NRK prime time TV og lykken hos mange steg … Annu heter egentlig Eeva Kirsti Annamari – tror du jeg vet hvem legen roper inn når Eeva nevnes? No. Ludvigen min heter Lutu (u uttales da som o) Lopso, Lopotintti, Lops bare for å ha nevnt noen. Gubbisen heter Jojo (kallenavn….) eller hos meg Ukko – finsk for Gubbe eller tordenguden, ingen sammenligning for øvrig . Fazer the dog er intet unntak: Fazu, Fazerina, Lille Lille, Bjørnunge … Naboer får navn av meg, kunder, kjente og ukjente. Sånn har det alltid vært og akter ikke å slutte heller. Kos deg i Italia, klem Annu

 3. Siv Ravna

  Lise et fantastisk dame me store ord!!! Liker alt med dæ 🙂

  1. Haha! Det var et kraftfullt kompliment, mange takk. Men det er slett ikke sikkert du ville like meg om vi møttes. Men la oss ha fast bloggfølge, Siv 🙂 Gode klemmer!

 4. Coby Omvlee

  Mitt fullstendige navnnavn, for pass og andre papirer: Jacoba Maria Omvlee. Bruksnavn eller forkortelsesnavn som vi ofte har i Nederland, er Coby.
  I tillegg har jeg blitt kalt for: Co, Cobus, Cootje, Cobus Kuch, Cobus Klomp, Cobus Rarekiek, Covaks, Coba, Ommie. Et kjært lite barn med uttalelsesprobemer kalte meg en stund for Cowei, men etter en del øving fikke han det til og ble jeg til Coby også i hans univers.
  Værsågod. Ha det fint i Italien!

 5. Jorun Flatner

  Hei på deg Lise. Artig innlegg! Datteren min Linn har noen søte klengenavn: Linnebert, snuppa, snuppelupp, bærten og noen ganger Luna som hunden heter!! Hun synes ikke det er greit at jeg bruker kallenavnene ute blant folk/ venner!! Noe jeg desverre innimellom glemmer..

 6. Livet i Casa Didriksen

  Hei. Oppdaget akkurat bloggen din via innlegget om DNB (som jeg er helt enig i skiftet til danske Bank i år og er mye mer fornøyd.) og vil først bare si morsom blogg!
  Så til kallenavn. Jeg er vel en av de få her i verden som ikke liker kallenavn. Jeg forstår ikke hvorfor man skal spekulere i ni måneder på hva det lille vidunderet i magen skal hete for så å kalle dem noe helt annet når de kommer ut. For faren er jo som du påpeker at man blir kalt det resten av livet. Nå er det godt mulig at noe av min motvilje kommer av at jeg har fått høre min del av «lille Laila» og «cowboy-Laila». Hvordan mine foreldre i 1976 kunne synes det var lurt å kalle meg Laila er jo en gåte, men nå liker jeg egentlig navnet mitt 🙂 Men er du døpt Turid så er det jo rart at alle når du fortsatt i en alder av 53 kaller deg Lillegull.
  Jeg oppdager stadig pasienter som heter noe helt annet enn det de egentlig heter. Ja faktisk så er kallenavnet så fastgrodd at det følger dem inn i den medisinske journalen. Og andre igjen reagerer ikke i det hele tatt når jeg står på venterommet og rauter ut deres egentlige døpenavn. Men det der var enda værre i sverige. Der har alle tre navn og det er umulig å vite før du kjenner dem hvilket av dem de bruker.
  Da vår jente nummer to kom til begynte besteforeldrene sporenstreks å kalle storesøster for «dadda» og «søssa». Jeg aner ikke opprinnelsen, men her nord skal vist alle storesøstre være «dadda» (med en j inni der så det blir dadja) Det er intet ord i verden som gir meg større grøssinger nedover ryggen enn dadda. Og har du to storesøstre så har du liksom storedadda og lilledadda.. Håpløst. Høres ut som babybabling og at man har satt fast et eller annet i munnen. Så jeg ble vel oppfattet som svigerdatter fra helvete der noen måneder når jeg konsekvent kalte storesøster for STORESØSTER og EIR som hun tross alt heter. Og jeg brukte store bokstaver. Og hver eneste gang noen prøvde seg på det grusomme ordet dadda så påpekte jeg at hun hadde et navn. Og takk gud, det fungerte. Det har ikke vært tilløp til å kalle noen av dem dadda på fem år.
  Vi har dog ikke sluppet helt unna. Ungene er henholdsvis mormors snuskerusk, gullhøne, gullklump og snuppeline. Men det brukes kun av mormor og tar stort sett en brå slutt når de når skolealder..
  Såh, det var dagens utblåsning fra min side. Jeg synes det er morsomt å høre andres kallenavn ol, men jeg forstår ikke helt poenget og liker det bare ikke selv 🙂 Men smaken er som kjent som baken…

  1. Haha! Takk for vidunderlige refleksjoner kjære Laila! Jeg ler ennå… God klem

 7. Først og fremst så er jeg veldig stolt over å være navnesøster med den flotte Lise Askvik, ei dame jeg beundrer og ler ofte av 🙂 Radiofrokostprogrammene hvor du var programleder i sommer, går enda på repeat på podcasten 🙂 I tillegg til Lise, har foreldrene mine kalt meg Gullet så lenge jeg kan huske, og gjør det fremdeles i en alder av snart 39 🙂

 8. Inger Lise

  Ha ha ! Pitt er det eneste jeg kan huske du har blitt kalt siden jeg var liten. Trodde egentlig det var noe du og min søster fant på, men nå vet jeg sannheten
  Jeg kommer nok til å bli kalt Lisemor for alltid, og det er bare koselig nå… Var ikke like koselig når mamma ropte det så høyt hun kunne forran alle vennene mine i ungdomstiden
  Forresten så ble jeg kalt popcorn og lille rosin av pappa da jeg var veldig liten
  Men det nyeste , som har hengt med meg nå i ca 18 år er IngLis ❤️

 9. Ingrid Askvik

  Akk ja ! Til lags åt alle kan ingen gjera, det er no gamalt og vil so vera, tror det var Ivar Åsen som sa. Gjelder nok for kjælenavn også. Kjælenavn springer ut av overstrømmende kjærlighet særlig når barnet er lite og til å spise opp. Senere når andre personlighetstrekk dukker opp, kan nok nye kallenavn bli aktuelle for en stund.
  Selv heter jeg Ingrid og har ventet i snart 72 år på å bli kalt Ninni som tanten jeg er oppkalt etter. Men det har ikke falt en levende sjel inn til denne dag, og nå begynner det å haste ! I stedet kaller min søster meg for Petic eller i verste fall Petic Pantic med trykk på e. Ikke begriper jeg hvorfor. Kanskje like rart som at vi kalte svogeren min Båle Baskus. Når vi hørte skrittene hans i trappen og han åpnet døren stemte vi i med Bååååle Basssskus til tonene fra Hallelujakoret. Da ble han smørblid og spurte om vi hadde hatt deilig grøt til middag. Men det er en annen rar historie….

 10. Anne Brith

  Jeg bare døøøør av bloggen din. Jeg er starstrucket fordi jeg bare digger deg og har deg nå som kollega i UI. Helt herlig er du. Og for en blogg! Jeg gleder meg så til å følge deg fremover for du skriver så vanvittig bra!

  Min mamma kalte meg forøvrig: Sukkerbiten. Ikke akkurat så veldig kult når du er 13 og tar med venninner hjem. Derfor har jeg med mine 4 barn holdt meg unna det. Men kjæresten…. han har kallenavn…men det får vi ta når vi eventuelt møtes på en fredagspils en gang i fremtiden.

  Masse lykke til med bloggen din! Du er super!

  1. Åh… takk, det var et kraftkompliment! Eller «en kompliment» -som det heter ifølge ordboka. Takk uansett, veldig hyggelig at vi er kolleger, Anne Brith. Og så kos at du har fått deg kjæreste! Jeg var nettopp inne på bloggen din før jeg så at du hadde skrevet til meg her. Kim ser virkelig både sympatisk og vakker ut <3. Tenk at du er forelsket…det er virkelig et privilegium i livet. Hvis det finnes en himmel så tror jeg det nærmeste vi kommer her på jorden er nettopp forelskelsen (-og orgasmen!)
   Ha en herlig kveld med din kjære 🙂

Write a Reply or Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.